PROČ BYSTE MĚLI CHTÍT NA KUBU?

Čím je Kuba výjimečná a co vše tam uvidím a zažiju?

Kuba je výjimečná svou bohatou historií, pulzující kulturou a nádhernou přírodou. Je domovem živé hudby, salsy a světoznámých kubánských doutníků a rumu. Navštívit můžete historické památky jako koloniální staré město Havany, zapsané na seznamu UNESCO, nebo malebné město Trinidad se zachovalou architekturou z 19. století. Přírodní krásy zahrnují údolí Viñales s vápencovými mogoty, tropické deštné pralesy a křišťálově čisté pláže Varadera. Kuba nabízí jedinečnou kombinaci kulturního bohatství, historických památek a přírodní krásy, kterou nenajdete nikde jinde na světě. Ostrovní stát je stále uzavřen před světem a vy máte jedinečnou možnost ho navštívit, než bude nenávratně ovlivněn globalizací.

Jaké jsou poznávací zájezdy na Kubu s CK HAMIDI?

Poznávací zájezdy na Kubu s CK HAMIDI vám nabízejí skvělou příležitost prozkoumat tento „ostrov svobody“ v pohodovém tempu, ale přesto s bohatým programem, který zahrnuje jak kulturní, tak přírodní atrakce. Nevynecháme Havanu, kde si prohlédneme historické centrum a zažijeme autentickou kubánskou atmosféru. Vydáme se do údolí Viňales, známého svými tabákovými plantážemi a jedinečnými vápencovými formacemi. V Trinidadu, městě jako z pohlednice, se můžeme těšit na jeho zachovalou koloniální architekturu a živý noční život.

Zaměříme se na poznání autentické Kuby, nocovat budeme v místních penzionech, takzvaných Casas Particulares. Nevynecháme ta nejhezčí místa, ale navštívíme i méně známá městečka, vesničky a zátoky. Kuba je stále uzavřený socialistický skanzen a těžko odhadovat, jak dlouho to vydrží, než se otevře globalizaci. Využijte příležitost a navštivte jednu z posledních zemí tohoto druhu v kulisách Karibiku.

NAŠE ZÁJEZDY NA KUBU

  • 17

    Poznávací zájezd na Kubu vás vezme na ta nejzajímavější místa tohoto "ostrova svobody". Procestujeme spolu Kubu autentickým způsobem se zkušeným českým i místním průvodcem. Budeme ubytováni u místních obyvatel v soukromých penzionech zvaných casas particulares, abychom se dostali co nejblíže k místním obyvatelům. Zájezd na Kubu pořádáme v pohodovém a uvolněném tempu a přesto s bohatým programem.

    Skupiny

    Skupiny 6 - 12 osob

    Letecky

    Letecky z Prahy

    Náročnost

    Náročnost

    Komfort

    Komfort

    Města

    Města

    Příroda a venkov

    Příroda

    Památky

    Památky

    Místní život

    Místní život

    89 900 

    Záloha: 30%

    30.1. - 15.2.2025

    17

INFORMACE O KUBĚ

Historie a zvyklosti, příroda a podnebí, jídlo, praktické informace, mapa a mnoho dalšího

ZÁKLADNÍ INFORMACE O KUBĚ

Kubánská republika

Kuba je ostrovní stát ležící v Karibském moři na východ od Mexického zálivu a jižně od Spojených států amerických, omývaný vodami Atlantského oceánu na severu a Karibského moře na jihu.

  • ROZLOHA: 109 884 km²
  • NEJVYŠŠÍ BOD: Pico Turquino (1 974 m n. m.)
  • ČASOVÉ PÁSMO: -5 hodin od českého
  • POČET OBYVATEL:Ppřibližně 11 milionů
  • JAZYK: španělština (úřední jazyk)
  • NÁBOŽENSTVÍ: sekulární stát s převážně křesťanským obyvatelstvem (převážně římskokatolické, ale také protestantismus a další)
  • STÁTNÍ ZŘÍZENÍ: socialistická republika
  • HLAVNÍ MĚSTO: Havana (přibližně 2,1 milionu obyvatel)
  • VZNIK: 1. ledna 1959 (vítězství kubánské revoluce)
  • HLAVA STÁTU: prezident Miguel Díaz-Canel
  • MĚNA: kubánské peso (CUP) a konvertibilní peso (CUC) (CUC je postupně vyřazován)

INFORMACE K CESTOVÁNÍ NA KUBU

  • CESTOVNÍ DOKLAD: Občané ČR potřebují k vstupu na Kubu platný cestovní pas, jehož platnost musí být alespoň 6 měsíců od data plánovaného odjezdu z Kuby.
  • VÍZA A REŽIM VSTUPU: Pro vstup na Kubu je nutné získat turistickou kartu, která slouží jako vízum. Turistickou kartu lze obvykle získat přes cestovní kanceláře, letecké společnosti nebo na kubánských konzulátech. Turistická karta umožňuje pobyt na Kubě na 30 dní a je možné ji prodloužit o dalších 30 dní přímo na Kubě.
  • ČESKÝ ZASTUPITELSKÝ ÚŘAD: Česká republika má na Kubě ambasádu v Havaně.
  • PENÍZE: Na Kubě se doporučuje mít dostatek hotovosti v konvertibilních pesos (CUC), které jsou postupně nahrazovány kubánskými pesos (CUP). Platební karty jsou akceptovány většinou jen v hlavních hotelích a turistických oblastech. Bankomaty jsou dostupné, ale jejich dostupnost může být mimo hlavní města omezená.
  • DŮLEŽITÁ ČÍSLA: Policie 106, Záchranka 104, Hasiči 105.
  • INTERNET A TELEFON: Roamingové poplatky na Kubě mohou být vysoké, a proto se doporučuje pořízení místní SIM karty od operátorů jako ETECSA. Wi-Fi je dostupná, ale obvykle za poplatek a nejčastěji v hotelích nebo speciálních internetových kavárnách.
  • ELEKTŘINA: Elektrický proud na Kubě je 110/220V, 60 Hz.
  • ZÁSUVKY: Na Kubě se nejčastěji používají zásuvky typu A a C. Doporučuje se mít s sebou cestovní adaptér.
  • CELNÍ PŘEDPISY: Při vstupu na Kubu je možné dovézt určité množství zboží pro osobní potřebu bez cla. Import alkoholu a tabáku je omezen na určité množství. Je zakázán import nebo export jakýchkoli drog a chráněných druhů rostlin a zvířat.

BEZPEČNOST A ZVYKLOSTI NA KUBĚ

Kriminalita a bezpečnost

Kuba je obecně považována za bezpečnou destinaci pro turisty, ale je důležité dodržovat základní bezpečnostní opatření:

  • Osobní bezpečnost: Mějte na paměti, že drobné krádeže se mohou vyskytnout, zejména ve velkých městech a turistických oblastech. Doporučuje se dbát na osobní věci, vyhýbat se nošení velkých sum peněz a být opatrní při používání veřejné dopravy.
  • Noční bezpečnost: V noci je lepší vyhýbat se opuštěným a špatně osvětleným místům. Doporučuje se pohybovat ve skupinách a využívat oficiální taxi služby.
  • Policie a bezpečnostní složky: Na veřejných místech je běžná přítomnost policie, která zajišťuje bezpečnost turistů.

Zvyklosti a kulturní normy

Kubánci jsou známí svou pohostinností a otevřeností vůči návštěvníkům. Zde jsou některé důležité zvyklosti a normy, které byste měli respektovat:

  • Pohostinnost: Kubánci jsou velmi přátelští a rádi sdílejí svou kulturu s turisty. Projevujte jim úctu a buďte vstřícní.
  • Etiketa: Běžným způsobem pozdravu je přátelské „Hola“ nebo „Buenos días.“ Při setkání s novými lidmi je vhodné podat ruku.
  • Dárky a pozornosti: Pokud vás někdo pozve do svého domova, malý dárek, jako je láhev rumu nebo nějaké ovoce, bude vždy ceněn.

Náboženství a svátky

Na Kubě je hlavním náboženstvím křesťanství, především římskokatolické, ale také afrokubánské náboženské tradice jsou významnou součástí kultury.

  • Náboženské praktiky: Křesťanství a afrokubánská náboženství, jako je Santería, jsou na Kubě široce praktikována. Během náboženských obřadů a v kostelech je vhodné se chovat s respektem.
  • Svátky: Kubánské náboženské a státní svátky jsou často spojeny s veřejnými slavnostmi, které zahrnují hudbu, tanec a jídlo.

Oblékání

Oblečení na Kubě je obvykle ležérní, ale je důležité dodržovat určité normy, zejména při návštěvě náboženských míst a venkovských oblastí.

  • Obecné oblečení: V městských oblastech, jako je Havana, je oblečení obvykle volnější. Na plážích a v resortech je běžné plážové oblečení.
  • Náboženská místa: Při návštěvě kostelů a jiných svatých míst se doporučuje zakrýt ramena a nohy. Ženy by měly nosit šaty nebo sukně delší než ke kolenům a muži dlouhé kalhoty.
  • Outdoorové aktivity: Pro outdoorové aktivity a pěší túry je vhodné pohodlné oblečení přizpůsobené klimatu a aktivitě.

PŘÍRODA A PODNEBÍ NA KUBĚ

Příroda a podnebí na Kubě

Kuba je ostrovní stát s bohatou přírodní rozmanitostí a tropickým podnebím, které odráží její polohu v Karibiku. Ostrov se nachází mezi 19° a 24° severní šířky a 74° a 85° západní délky.

Podnebí a počasí

  • Podnebí: Kuba má převážně tropické podnebí s výrazným rozdělením na suché a deštivé období. Suché období trvá od listopadu do dubna, zatímco deštivé období je od května do října.
  • Teploty: Průměrné teploty se pohybují mezi 25-30°C po celý rok. V letních měsících mohou teploty vystoupat až k 35°C, zatímco zimní měsíce jsou mírnější s teplotami kolem 20-25°C.
  • Srážky: Nejvíce srážek spadne v období od května do října, kdy se mohou vyskytnout i tropické bouře a hurikány. Průměrný roční úhrn srážek se pohybuje mezi 1 000 a 1 500 mm.

Biodiverzita

  • Flóra a fauna: Kuba je domovem široké škály rostlin a živočichů, mnohé z nich jsou endemické. V tropických lesích a na savanách lze nalézt mahagon, královské palmy a různé druhy orchidejí. Fauna zahrnuje kapustňáky, kubánské krokodýly a mnoho druhů ptáků, včetně národního ptáka tocororo.
  • Mořské ekosystémy: Kubánské pobřeží je obklopeno korálovými útesy, které jsou domovem pro širokou škálu mořského života, včetně ryb, korálů, žraloků a mořských želv. Oblasti jako Zátoka sviní a Jardines de la Reina jsou známé svým bohatým podmořským životem a jsou oblíbené pro potápění a šnorchlování.

Národní parky a rezervace

  • Národní parky: Kuba má několik národních parků a chráněných oblastí, které chrání unikátní ekosystémy a podporují biodiverzitu. Mezi významné patří Národní park Alejandro de Humboldt, který chrání horské oblasti a jejich biodiverzitu, a Národní park Desembarco del Granma, známý svými terasovitými útesy a vápencovými jeskyněmi.
  • Ekoturistika: Tyto parky a rezervace jsou oblíbenými destinacemi pro ekoturistiku, zahrnující pěší túry, pozorování ptáků a potápění. Kuba se snaží rozvíjet ekoturistiku, aby podpořila ochranu přírody a zvýšila povědomí o ekologických otázkách.

Kuba nabízí fascinující přírodní krásy, od tropických deštných pralesů, přes malebné horské oblasti, až po bohaté korálové útesy, a je atraktivní destinací pro milovníky přírody a dobrodruhy z celého světa.

KUBÁNSKÁ KUCHYNĚ

Kubánská kuchyně je bohatá a rozmanitá, ovlivněná španělskými, africkými a karibskými vlivy. Nabízí pestrou škálu chutí a vůní, které reflektují historii ostrova, jeho geografickou polohu a tradiční zemědělské produkty. Je známá svým použitím čerstvých ingrediencí, bylinek a koření.

Tradiční a národní jídla

  • Ropa Vieja (staré oblečení): Tradiční kubánské jídlo z natrhaného hovězího masa vařeného v rajčatové omáčce s paprikami, cibulí a česnekem, podávané s rýží a černými fazolemi.
  • Moros y Cristianos: Klasické kubánské jídlo, které spojuje černé fazole a bílou rýži, vařené s česnekem, cibulí a zelenou paprikou.
  • Lechón Asado: Pečené vepřové maso, které je marinované v citrusové šťávě s česnekem a bylinkami a následně pomalu pečené do křupava.
  • Tostones: Smažené plátky zelených banánů, které jsou křupavé a často podávané jako příloha nebo předkrm.
  • Arroz con Pollo: Rýžové jídlo s kuřetem, připravované s rajčaty, paprikami, hráškem a kořením.

Stravování podle regionu

  • Havana a západní Kuba: Tento region je známý svou pestrou kuchyní, která zahrnuje mnoho tradičních kubánských jídel jako ropa vieja a lechón asado. Havana je také centrem kubánské kulinářské inovace.
  • Střední Kuba: V této oblasti jsou oblíbené pokrmy jako arroz con pollo a moros y cristianos. Střední Kuba je známá svými cukrovými plantážemi, které ovlivňují místní gastronomii.
  • Východní Kuba: Kuchyně tohoto regionu je ovlivněna africkými a karibskými vlivy. Typická jídla zahrnují sofrito a picadillo.

Způsob stolování a zvyklosti u jídla

  • Stolování: Na Kubě je běžné jíst společně s rodinou a přáteli. Jídla jsou často jednoduchá, ale chutná, a podávaná ve velkých porcích. V restauracích se obvykle používají příbory, ale při neformálních příležitostech není neobvyklé jíst rukama.
  • Pohostinnost: Kubánci jsou velmi pohostinní a rádi sdílejí jídlo s hosty. Nabídnutí jídla a pití je výrazem přátelství a úcty. Hosté jsou vždy vítáni s otevřenou náručí.

K uhašení žízně

  • Mojito: Tradiční kubánský koktejl z rumu, limetkové šťávy, cukru, máty a sodovky. Je to osvěžující nápoj ideální pro horké dny.
  • Cuba Libre: Koktejl z rumu a koly, často s přídavkem limetkové šťávy.
  • Guarapo: Čerstvá třtinová šťáva, která je velmi sladká a osvěžující.
  • Káva: Silná kubánská káva, často podávaná velmi sladká a malých porcích, podobně jako espresso.

Kubánská kuchyně představuje fascinující dobrodružství pro každého milovníka jídla, nabízející pestré kombinace chutí a aromat, které odrážejí bohatou kulturní a historickou mozaiku ostrova. Je to výzva k prozkoumání autentických chutí, které definují kubánskou gastronomii.

HISTORIE KUBY

Kuba má bohatou a fascinující historii, která sahá od předkolumbovských časů až po současnost. Níže najdete přehled hlavních historických období a událostí, které formovaly tento karibský ostrov.

​​Předkolumbovská éra

  • Indiánské kultury: Před příchodem Evropanů obývaly Kubu různé indiánské kmeny, jako Taínové a Ciboneyové, kteří se živili zemědělstvím, rybolovem a sběrem.
  • Kultura a společnost: Tyto kmeny měly bohatou kulturu, která zahrnovala výrobu keramiky, zpracování kamene a rituální praktiky.

Koloniální období (1492-1898)

  • Objevení Kryštofa Kolumba: V roce 1492 přistál Kryštof Kolumbus na Kubě během své první cesty do Nového světa. Španělé brzy začali kolonizovat ostrov.
  • Španělská kolonizace: Kuba se stala důležitou španělskou kolonií, klíčovým bodem pro obchod a průzkum Nového světa. Byly zde založeny první španělské osady, včetně Havany.
  • Otroctví a cukrové plantáže: Španělé přivezli africké otroky, aby pracovali na cukrových plantážích, což vedlo k dramatickému růstu ekonomiky založené na cukru a tabáku.
  • Boje za nezávislost: V 19. století začaly na Kubě růst nálady pro nezávislost, vedoucí k sérii povstání a válek, jako byla Desetiletá válka (1868-1878).

Kubánská nezávislost a republika (1898-1959)

  • Španělsko-americká válka: Po španělsko-americké válce v roce 1898 se Kuba stala nezávislou zemí pod ochranou USA.
  • Republika Kuba: V roce 1902 byla formálně vyhlášena Kubánská republika. Následující dekády byly poznamenány politickou nestabilitou, hospodářskými problémy a vlivem USA.
  • Batistova diktatura: V roce 1952 se moci chopil Fulgencio Batista, jehož režim byl charakterizován korupcí a represí.

Kubánská revoluce a socialistická éra (1959-dosud)

  • Kubánská revoluce: V roce 1959 se Fidel Castro a jeho revoluční síly zmocnili vlády a svrhli Batistův režim. Kuba se stala socialistickým státem s jednou stranou.
  • Studená válka: Kuba se rychle spojila se Sovětským svazem, což vedlo k napětí s USA. Kubánská raketová krize v roce 1962 přivedla svět na pokraj jaderné války.
  • Ekonomická izolace: Po pádu Sovětského svazu v roce 1991 se Kuba ocitla v ekonomické krizi známé jako „speciální období“, během něhož se země musela přizpůsobit drastickému poklesu ekonomické podpory.
  • 21. století a reformy: V posledních letech se Kuba začala postupně otevírat světu. Po nástupu Raúla Castra k moci byly zahájeny určité ekonomické reformy a postupné zlepšování vztahů s USA, zejména po historickém návštěvě prezidenta Baracka Obamy v roce 2016.

Současnost

  • Aktuální situace: Kuba stále čelí ekonomickým a politickým výzvám. Prezident Miguel Díaz-Canel, který převzal vedení v roce 2018, se snaží pokračovat v reformách a modernizaci ekonomiky, zatímco zachovává socialistické principy.
  • Budoucnost: Ostrov se stále více otevírá turistům a zahraničním investicím, což naznačuje potenciální budoucí růst a změny.

Kuba má tedy velmi bohatou a složitou historii, která je klíčová pro pochopení současné kubánské kultury a společnosti.

INTERAKTIVNÍ MAPA KUBY